نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC

نکات کلیدی در نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC

دستگاه‌های CNC در هر صنعتی که نیاز به دقت بالا و تولید قطعات با اشکال پیچیده باشد، کاربرد دارند و به همین دلیل این نوع دستگاه‌ها در صنایع تولیدی مختلف با دقت بالا، به ابزارهایی حیاتی تبدیل شده‌اند. از سوی دیگر نگهداری منظم از دستگاه‌های CNC باعث حفظ دقت، کیفیت و عملکرد دستگاه‌ها می‌شود و عمر مفید آن‌ها را افزایش می‌دهد. این کار از خرابی‌های غیرمنتظره، توقف تولید و هزینه‌های تعمیرات اضافی جلوگیری کرده و بهره‌وری را بهبود می‌بخشد.

اما چگونه می‌توان از دستگاه‌های CNC به خوبی نگهداری کرد؟ تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا به صورت کامل با فرآیند نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC آشنا شوید.

نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC

1- روغن‌کاری و نظافت دستگاه‌

اولین و مهم‌ترین نکته در نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC روانکاری و همینطور تمیز کردن قسمت‌های مختلف دستگاه است. تمام بخش‌های دستگاه CNC به ویژه قسمت‌هایی که با روغن سروکار دارند، باید به طور مداوم نظافت شوند چرا که به وجود آمدن گردوغبار بر روی این قسمت‌ها می‌تواند عملکرد دستگاه CNC را دچار اختلال کند و یا منجر به خرابی دستگاه شود. روغن‌کاری و نظافت دستگاه‌های CNC به طور منظم باعث کاهش اصطکاک و جلوگیری از فرسایش قطعات دستگاه می‌شود و همچنین به طول عمر بیشتر دستگاه نیز کمک می‌کند.

برای نظافت قسمت‌های مختلف دستگاه CNC معمولا از الکل، برس‌های کوچک، مقداری پارچه نرم، آب و لاستیک منعطف استفاده می‌شود. با استفاده از این مواد باید همه قسمت‌های فلزی و روغنی را به صورت کامل نظافت کرده و سپس دوباره روغن‌کاری کنید تا مشکلی برای دستگاه ایجاد نشود. برای روغن‌کاری دستگاه نیز معمولا از روغن‌هایی که با نوع دستگاه و با نوع عملیات آن سازگار باشد، استفاده می‌شود. برای این کار ابتدا نقاطی که نیاز به روغن‌کاری دارند (مانند محورهای X ، Y و Z) به دقت شناسایی شده و سپس به‌ آرامی روغن بر روی این بخش‌ها زده می‌شود تا از پخش‌ شدن یکنواخت آن اطمینان حاصل گردد.

خدمات ما: تراش CNC در تهران

2- تمیز کردن فیلتر هوا

تمیز کردن فیلتر هوا یک بخش مهم در فرآیند نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC است چرا که عملیات خنک‌کاری دستگاه بستگی به عبور هوا از این فیلتر دارد. توجه داشته باشید که دستگاه CNC تنها در یک محیط تمیز و استاندارد کار می‌کند و در نتیجه عدم توجه به نظافت فیلترهای هوا ممکن است اختلال زیادی در کار سیستم ایجاد شود. لازم به ذکر است که فیلتر هوا باید هر چند وقت یک بار تعویض شود و معمولا تمیز کردن آن جوابگوی نیاز دستگاه نخواهد بود.

برای تمیز کردن فیلتر هوا ابتدا دستگاه را خاموش کنید و فیلتر را با دقت باز کنید. سپس فیلتر را با یک برس نرم و یا جاروبرقی تمیز کنید. در صورت آلودگی شدید، از آب و صابون ملایم استفاده کنید و سپس فیلتر را به‌ خوبی خشک کنید. در نهایت فیلتر تمیز شده را در محل خود قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که به‌ درستی نصب شده است.

3- بررسی محورهای دستگاه

محورها و ریل‌ها از قسمت‌های بسیار مهم در دستگاه‌های CNC هستند چرا که نقش مهمی در حرکت دقیق دستگاه دارند. به همین دلیل بازبینی و کنترل سلامت آن‌ها در نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC بسیار حائز اهمیت است. انحراف و مشکل در این محورها می‌تواند منجر به خطا در عملکرد دستگاه شود. بنابراین باید محورها را به صورت دائم بررسی کرده و در صورت بروز صدا یا موقعیت نامناسب برای ارزیابی مشکل اقدام نمایید. فراموش نکنید که نظافت گردوغبار روی محورها نیز می‌تواند از بروز اختلال در عملکرد آن‌ها جلوگیری کند.

خدمات ما: فرز CNC در تهران

4- بازبینی موتور اسپیندل

بازبینی موتور اسپیندل و تسمه‌های آن نیز یکی از نکات مهم در خصوص نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC است. اسپیندل و موتور قلب دستگاه CNC هستند و عملکرد صحیح آن‌ها برای دقت و کارایی دستگاه بسیار اهمیت دارد. بنابراین توصیه می‌شود که بعد از گذشت 500 ساعت از کارکرد دستگاه سی ان سی، اتصالات موتور و اسپیندل را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که محکم و بدون لرزش هستند. همچنین پیشنهاد می‌شود که به صداهای تولید شده توسط موتور و اسپیندل گوش کنید چرا که صدای غیرطبیعی می‌تواند نشانه‌ای از مشکل باشد. همچنین داغ شدن بیش از حد موتور یا اسپیندل ممکن است نشان‌دهنده مشکل باشد و نیاز به بررسی دقیق‌تری دارد. همچنین ممکن است که اسپیندل و موتور، پولی‌ها و یا پروفیل تسمه کام نیاز به نظافت و تمیزکاری داشته باشند.

5- بررسی کشش تسمه‌

در نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC باید شش تسمه در میان دو پولی به خوبی و با دقت بررسی شود. کشش تسمه‌ها باید در حد استاندارد باشند زیرا در صورت زیاد بودن این کشش، بار زیادی به بلبرینگ‌ها وارد می‌شود و در نتیجه بازدهی دستگاه سی ان سی نیز پایین آمده و صدای تولید شده افزایش پیدا می‌کند. از سوی دیگر شل بودن این تسمه هم باعث سر خوردن آن از جای خود شده و ضمن افزایش گرمای تولیدی، طول عمر تسمه را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد. بنابراین میزان کشش تسمه‌های دستگاه باید به طور مداوم بررسی شوند. شما باید تسمه‌ها را از نظر سایش، پارگی و یا کشش بیش از حد بررسی کنید. همچنین در صورت شل بودن تسمه، با استفاده از ابزارهای مخصوص، کشش آن‌ها را تنظیم کنید تا به حالت استاندارد بازگردند و پس از تنظیم کشش، دستگاه را روشن کنید و اطمینان حاصل کنید که تسمه‌ها به‌ درستی کار می‌کنند.

6- نگهداری واحد هیدرولیک

واحد هیدرولیک از قسمت‌های بسیار مهم در دستگاه‌های CNC است که وظیفه دارد فشار و دبی روغن را تنظیم کرده و عملکرد سه نظام و مرغک را کنترل کند. به همین دلیل توجه به این قطعه از مهم‌ترین اصول نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC است. قسمت هیدرولیک دستگاه باید به طور منظم سرویس و چک شود تا از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل شود. باید فشار لازم برای تنظیم حرکت این دو قسمت را براساس تکنولوژی ساخت قطعات تنظیم و فیلتر مسیر مکش را تمیز کنید. همچنین نیاز است که به صورت روزانه سطح روغن دستگاه را کنترل کرده و در صورت نیاز، در آن روغن بریزید. از سوی دیگر باید پس از گذشت 6 ماه یا 1000 ساعت از عملکرد دستگاه، فیلتر مسیر برگشت را تعویض کنید.

7- ارزیابی سطح روغن

دستگاه CNC قسمتی به نام واحد روغن‌کاری مرکزی دارد که سطوح محورها و یاتاقان‌های کله‌گی را روانکاری می‌کند. روغن کافی در دستگاه به کاهش اصطکاک و جلوگیری از سایش قطعات کمک می‌کند. در نتیجه باید به صورت روزانه سطح روغن و میزان فشار آن چک شود. در صورت کمبود روغن، باید روغن مناسب به مخزن اضافه شود و در عین حال، مخزن و نواحی اطراف نیز برای نشتی بررسی شود. همچنین نیاز است که هر 2000 ساعت یک بار و یا در پایان هر سال، فیلتر مسیر مکش پمپ تعویض گردد. جالب است بدانید که معمولا هر 10 دقیقه یک بار روغن‌کاری به صورت خودکار انجام می‌شود؛ در صورتی که این مقادیر دچار تغییر شدند، دستگاه سی ان سی شما نیاز به بازبینی دارد. همچنین ثبت و گزارش نتایج این ارزیابی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

8- اطمینان از تراز بودن دستگاه

آخرین مورد در فرآیند نگهداری و تعمیرات دستگاه‌های CNC بررسی میزان تراز دستگاه است. تراز بودن دستگاه CNC برای حفظ دقت و کیفیت کار بسیار مهم است. معمولا پس از گذشت حدود 2000 ساعت و یا یک سال از کار دستگاه سی ان سی باید از تراز بودن آن مطمئن شوید. در دستورالعمل نگهداری دستگاه cnc ذکر شده که ابتدا باید کف کارگاه را بررسی کنید تا هیچ فرورفتگی یا برآمدگی در محل نصب وجود نداشته باشد. در صورت وجود مشکل در کف کارگاه، باید آن را برطرف کرده و سپس مجددا دستگاه سی ان سی خود را تنظیم کنید. عدم تراز بودن دستگاه در کف کارگاه مشکلات زیادی مانند تولید صدای زیاد، لرزش‌های نامتعارف و … را ایجاد خواهد کرد که قطعا بر کیفیت تولید تاثیر منفی خواهد گذاشت. (منبع ما)

مشاوره رایگان و تخصصی

در شرکت کنکاش طرح نوین، خدمات فرز و تراش CNC قطعات صنعتی، به صورت تخصصی و در تهران انجام می‌شود.

برای دریافت مشاوره رایگان با شماره 02166803043 تماس حاصل فرمایید.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کنکاش طرح نوین
آدرس ما:

تهران | خیابان شادآباد - خیابان 17 شهریور - خیابان کرمی - کوچه سوم پلاک 9

شماره تماس ما:

021-66803043

ایمیل ما:

info@kankashtn.com